Z koperkiem i kaszą jaglaną. Dopiekane w piekarniku, aby uniknąć długiego smażenia w tłuszczu.
Składniki:
dynia hokkaido (ok. 1/4 niedużej sztuki)
pęczek koperku
1 mała cebula
mielone z indyka (400 g)
kasza jaglana (2 łyżki ugotowanej)
sól, biały pieprz
mąka ryżowa do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję gorącą wodą, gotuję w lekko osolonej wodzie, bulionie lub mleku roślinnym. Dynię kroję, usuwam łyżką miąższ z pestkami, obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę również ścieram na tarce, koperek drobno siekam.
Do miski wkładam mięso mielone, startą dynię i cebulę oraz posiekany koperek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam solą i białym pieprzem. Dobrze wyrabiam!
Z masy formuję nieduże kotlety, obtaczam w mące ryżowej i smażę krótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przekładam z patelni do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15-20 minut w 150 stopniach.
Podaję z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (którą moje dzieci powitają na talerzach z miną ‚wtf matka?!’) 😉 Trudno, kiedyś zaskoczy i zaczną wsuwać zielone – tak sobie powtarzam…