Dyniowe kotlety z indyka

Z koperkiem i kaszą jaglaną. Dopiekane w piekarniku, aby uniknąć długiego smażenia w tłuszczu.

Składniki:

  • dynia hokkaido (ok. 1/4 niedużej sztuki)

  • pęczek koperku

  • 1 mała cebula

  • mielone z indyka (400 g)

  • kasza jaglana (2 łyżki ugotowanej)

  • sól, biały pieprz

  • mąka ryżowa do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję gorącą wodą, gotuję w lekko osolonej wodzie, bulionie lub mleku roślinnym. Dynię kroję, usuwam łyżką miąższ z pestkami, obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę również ścieram na tarce, koperek drobno siekam.

Do miski wkładam mięso mielone, startą dynię i cebulę oraz posiekany koperek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam solą i białym pieprzem. Dobrze wyrabiam!

Z masy formuję nieduże kotlety, obtaczam w mące ryżowej i smażę krótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przekładam z patelni do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15-20 minut w 150 stopniach.

Podaję z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (którą moje dzieci powitają na talerzach z miną ‚wtf matka?!’) 😉 Trudno, kiedyś zaskoczy i zaczną wsuwać zielone – tak sobie powtarzam…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *