Z piekarnika.
Składniki:
- ziemniaki (ok. 8 szt.)
- sól morska
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ok. 4 łyżki)
Piekarnik nagrzewam do ok. 240° (włączam termoobieg).
Ziemniaki obieram, płuczę, dobrze osuszam (używam papierowych ręczników). Kroję w słupki i wrzucam do miski. Obsypuję solą morską, dolewam olej lub oliwę. Bardzo dokładnie mieszam, aby każdy kawałek był pokryty solą i oliwą.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam frytki tak, aby nie stykały się ze sobą. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 5 minut z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie wyłączam termoobieg (zostawiam grzanie góra-dół) i piekę jeszcze przez ok. 10 minut. W trakcie pieczenia mieszam frytki łopatką 1-2 razy.
Podaję jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.