Frytki

Z piekarnika.

 

Składniki:

  • ziemniaki (ok. 8 szt.)
  • sól morska
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ok. 4 łyżki)

 

Piekarnik nagrzewam do ok. 240° (włączam termoobieg).

Ziemniaki obieram, płuczę, dobrze osuszam (używam papierowych ręczników). Kroję w słupki i wrzucam do miski. Obsypuję solą morską, dolewam olej lub oliwę. Bardzo dokładnie mieszam, aby każdy kawałek był pokryty solą i oliwą.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam frytki tak, aby nie stykały się ze sobą. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 5 minut z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie wyłączam termoobieg (zostawiam grzanie góra-dół) i piekę jeszcze przez ok. 10 minut. W trakcie pieczenia mieszam frytki łopatką 1-2 razy.

Podaję jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *