Miękkie ziemniaczane ciasto i podrasowane cynamonem śliwki. Knedle rozpływają się w ustach!
Składniki:
- ziemniaki (ok. 6-7 sztuk)
- mąka ziemniaczana
- sól
- śliwki (3 sztuki)
- cukier puder (2 łyżeczki + do podania)
- cynamon (1 łyżeczka + do podania)
Śliwki obieram ze skórki, usuwam pestki, kroję w kosteczkę. Obsypuję cukrem pudrem i cynamonem, mieszam, odstawiam.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, cedzę, odparowuję, rozgniatam praską. Do ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną w ilości odpowiadającej 1/5 objętości ziemniaków (dzielę masę ziemniaczaną na 5 części, odkładam 1/5 i uzupełniam to miejsce mąką, dokładam z powrotem odłożoną część ziemniaków, całość mieszam). Dodaję sól, dobrze wyrabiam (ja robię to zwykłym mikserem).
Nabieram łyżką kawałki ciasta, zalepiam w środku 1 łyżeczkę śliwek, wrzucam na osolony wrzątek. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz, posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Wołam moje alergiczki 🙂