Królik obsypany piórkami z cebuli i podlany bulionem, długo duszony w piekarniku. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie, a efekt genialny. Otrzymujemy miękkie i delikatne mięso, które samo odchodzi od kości, oraz mnóstwo pysznego sosu.
Składniki:
- mięso królika (uda i comber)
- cebula (4-5 sztuk)
- bulion (ok. 1-1,5 kubka)
- sól himalajska, biały pieprz
- olej rzepakowy
Piekarnik nagrzewam do 160° (góra-dół).
Mięso płuczę, osuszam, oczyszczam z ewentualnych błonek. Nacieram solą, białym pieprzem i olejem, odstawiam. Cebulę obieram i kroję w cieniutkie plasterki. Bulion podgrzewam (ma być gorący).
Porcje mięsa układam w żaroodpornym naczyniu i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Kiedy mięso zacznie się lekko rumienić (ok. 1 godz., ale ten czas będzie się różnił w zależności od wielkości porcji mięsa, trzeba obserwować i sprawdzać), obsypuję je piórkami cebuli, podlewam bulionem, przykrywam szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i dalej duszę w piekarniku do miękkości mięsa (ok. 2-2,5 godz., cebula ma lekko zbrunatnieć).
*Danie świetnie się przechowuje i odgrzewa. W tym celu najlepiej przełożyć ostudzone porcje mięsa do pojemnika i zalać obficie pozostałym sosem (wówczas mięso nie wyschnie), przykryć i wstawić do lodówki lub zamrażalnika.