Królik duszony w cebuli

Królik obsypany piórkami z cebuli i podlany bulionem, długo duszony w piekarniku. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie, a efekt genialny. Otrzymujemy miękkie i delikatne mięso, które samo odchodzi od kości, oraz mnóstwo pysznego sosu.

 

Składniki:

  • mięso królika (uda i comber)
  • cebula (4-5 sztuk)
  • bulion (ok. 1-1,5 kubka)
  • sól himalajska, biały pieprz
  • olej rzepakowy

 

Piekarnik nagrzewam do 160° (góra-dół).

 

Mięso płuczę, osuszam, oczyszczam z ewentualnych błonek. Nacieram solą, białym pieprzem i olejem, odstawiam. Cebulę obieram i kroję w cieniutkie plasterki. Bulion podgrzewam (ma być gorący).

 

Porcje mięsa układam w żaroodpornym naczyniu i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Kiedy mięso zacznie się lekko rumienić (ok. 1 godz., ale ten czas będzie się różnił w zależności od wielkości porcji mięsa, trzeba obserwować i sprawdzać), obsypuję je piórkami cebuli, podlewam bulionem, przykrywam szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i dalej duszę w piekarniku do miękkości mięsa (ok. 2-2,5 godz., cebula ma lekko zbrunatnieć).

 

*Danie świetnie się przechowuje i odgrzewa. W tym celu najlepiej przełożyć ostudzone porcje mięsa do pojemnika i zalać obficie pozostałym sosem (wówczas mięso nie wyschnie), przykryć i wstawić do lodówki lub zamrażalnika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *