Proste, szybkie i sprawdzone domowe s艂odycze 馃檪
Sk艂adniki:
- daktyle suszone (1 szklanka)
- drobne wi贸rki kokosowe (oko艂o 1 -1,5 szklanki)
- ewentualnie kilka 艂y偶ek p艂ynu pozosta艂ego z moczenia daktyli (tylko je艣li nasza masa b臋dzie zbyt sucha i b臋dzie si臋 kruszy膰, u mnie to zwykle od 1 do 3 艂y偶ek)
- wega艅ska czekolada kokosowa na polew臋 lub drobne wi贸rki kokosowe do obtoczenia
Daktyle zalewam gor膮c膮 wod膮, odstawiam na ok. 20 minut, aby zmi臋k艂y. Nast臋pnie odcedzam je i wrzucam do miski (uwaga! zachowuj臋 sobie kilka 艂y偶ek p艂ynu po daktylach), dosypuj臋 1 szklank臋 wi贸rk贸w kokosowych i blenduj臋. Je艣li masa jest zbyt mi臋kka i kleista, dosypuj臋 po trochu pozosta艂e wi贸rki. Sprawdzam konsystencj臋, masa ma si臋 艂atwo formowa膰 w ma艂e kuleczki, nie klei膰 si臋 do r膮k, ale te偶 nie kruszy膰. Je艣li si臋 kruszy i jest zbyt sucha, dodaj臋 艂y偶k臋 p艂ynu pozosta艂ego z moczenia daktyli i ponownie sprawdzam konsystencj臋.
Z gotowej masy formuj臋 niewielkie kuleczki i uk艂adam obok siebie na sporym talerzu, blaszce, desce lub na czym komu wygodnie (mo偶na pod艂o偶y膰 papier do pieczenia). Odstawiam na chwil臋 do lod贸wki.
Czekolad臋 roztapiam w mikrofal贸wce lub w k膮pieli wodnej. Ciep艂膮 czekolad膮 (ale nie gor膮c膮!) polewam ostro偶nie kuleczki, ponownie wstawiam do lod贸wki, aby ca艂o艣膰 zastyg艂a i st臋偶a艂a (ok. p贸艂 godz. wystarczy). Gotowe kulki mo偶na podawa膰 w papilotkach do czekoladek albo nadzia膰 na patyczki (np. wyka艂aczki).