Mielone z cukinią

Delikatne pulpeciki z indyka w sosie ryżowym. Z dodatkiem kaszy jaglanej i tartej cukinii.

 

Składniki:

 

  • mielone z indyka (400 g)

  • cukinia (1 mała szt. lub pół większej)

  • cebula (1 szt.)

  • kasza jaglana (3 łyżki ugotowanej)*

  • sól, biały pieprz

  • mąka bezglutenowa do obtoczenia (użyłam mieszanki ryżowej i kukurydzianej)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • krem ryżowy do gotowania (tzw. ‚śmietanka’ ryżowa w kartoniku)

 

*Kaszę jaglaną przed gotowaniem dobrze płuczę w gorącej wodzie, kilkakrotnie. Następnie gotuję w posolonej wodzie, mleku roślinnym lub bulionie.

 

Mięso wykładam do miski, dorzucam startą na grubych oczkach cebulą i cukinię. Dodaję 3 łyżki ugotowanej kaszy, doprawiam solą i pieprzem. Dobrze wyrabiam!

Z masy formuję nieduże pulpeciki i obtaczam w mące (nadmiar mąki strzepuję). Wykładam na rozgrzaną patelnię skropioną olejem, obsmażam krótko z dwóch stron.

Na patelnię wlewam ‚śmietankę’ ryżową. Całość przykrywam i duszę na bardzo małej mocy ok. 20 minut. Najbardziej lubię z gotowanym ryżem i buraczkami 🙂 Mniam 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *