Delikatne pulpeciki z indyka w sosie ryżowym. Z dodatkiem kaszy jaglanej i tartej cukinii.
Składniki:
-
mielone z indyka (400 g)
-
cukinia (1 mała szt. lub pół większej)
-
cebula (1 szt.)
-
kasza jaglana (3 łyżki ugotowanej)*
-
sól, biały pieprz
-
mąka bezglutenowa do obtoczenia (użyłam mieszanki ryżowej i kukurydzianej)
-
olej rzepakowy do smażenia
-
krem ryżowy do gotowania (tzw. ‚śmietanka’ ryżowa w kartoniku)
*Kaszę jaglaną przed gotowaniem dobrze płuczę w gorącej wodzie, kilkakrotnie. Następnie gotuję w posolonej wodzie, mleku roślinnym lub bulionie.
Mięso wykładam do miski, dorzucam startą na grubych oczkach cebulą i cukinię. Dodaję 3 łyżki ugotowanej kaszy, doprawiam solą i pieprzem. Dobrze wyrabiam!
Z masy formuję nieduże pulpeciki i obtaczam w mące (nadmiar mąki strzepuję). Wykładam na rozgrzaną patelnię skropioną olejem, obsmażam krótko z dwóch stron.
Na patelnię wlewam ‚śmietankę’ ryżową. Całość przykrywam i duszę na bardzo małej mocy ok. 20 minut. Najbardziej lubię z gotowanym ryżem i buraczkami 🙂 Mniam 🙂