Naleśniki gryczane

Uwielbiam za skład, prostotę przygotowania, bezproblemowe smażenie, uniwersalność. Genialne zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Choć młodsza córa najchętniej wsuwa ciepłe bez dodatków 🙂

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona (1 szklanka)
  • woda (około 2 – 2 i pół szklanki)
  • sól
  • olej do smażenia

Kaszę płuczę, wsypuję do miski i zalewam 1,5 szklanki wody. Przykrywam i zostawiam na noc w lodówce do namoczenia. Dodaję sól i blenduję na gładką masę (używam ręcznej ‚żyrafy’). Dolewam wody (zazwyczaj od 0,5 do 1 szklanki) do uzyskania konsystencji śmietany. Smażę na oleju (wystarczy odrobina do zwilżenia patelni) z dwóch stron. Patrzę jak znikają 🙂

*Naleśniki gryczane smażą się dłużej niż zwykłe naleśniki. Jeśli przy próbie przewrócenia rwą się, należy jeszcze poczekać i smażyć dalej, aż zaczną same odchodzić.

nalesniki-gryczaneciasto-na-nalesniki-gryczanejpgimg_0087img_0095img_0096img_0098

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *