Pieczone w piekarniku. Soczyste kawałki kurczaka w ryżowym cieście i chrupiącej kukurydzianej panierce.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- sól morska, biały pieprz
- mleko ryżowe (ok. 3/4 szklanki)
- mąka ryżowa (ok. 3/4 szklanki)
- płatki kukurydziane (3 szklanki)
- olej rzepakowy
Piekarnik nagrzewam do 200°. Mięso kroję w większą kostkę, wkładam do miski, obsypuję niewielką ilością soli i pieprzu, mieszam. Płatki kukurydziane rozdrabniam w kielichu miksera.
W oddzielnej misce miksuję na gładką masę mleko ryżowe z mąką ryżową, solą i pieprzem. Masa ma mieć konsystencję podobną do śmietany albo ciasta naleśnikowego (obserwuję i reguluję ilość mąki i mleka w trakcie miksowania). Do miski z masą wrzucam kawałki kurczaka i delikatnie mieszam.
Kawałki kurczaka wyjmuję z masy, obtaczam w rozdrobnionych płatkach i układam w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem, oprószam solą, wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Najlepsze od razu po upieczeniu! U nas zawsze w towarzystwie pieczonych pieczonych frytek.