Nuggetsy kukurydziane

Pieczone w piekarniku. Soczyste kawałki kurczaka w ryżowym cieście i chrupiącej kukurydzianej panierce.

 

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • sól morska, biały pieprz
  • mleko ryżowe (ok. 3/4 szklanki)
  • mąka ryżowa (ok. 3/4 szklanki)
  • płatki kukurydziane (3 szklanki)
  • olej rzepakowy

 

Piekarnik nagrzewam do 200°. Mięso kroję w większą kostkę, wkładam do miski, obsypuję niewielką ilością soli i pieprzu, mieszam. Płatki kukurydziane rozdrabniam w kielichu miksera.

W oddzielnej misce miksuję na gładką masę mleko ryżowe z mąką ryżową, solą i pieprzem. Masa ma mieć konsystencję podobną do śmietany albo ciasta naleśnikowego (obserwuję i reguluję ilość mąki i mleka w trakcie miksowania). Do miski z masą wrzucam kawałki kurczaka i delikatnie mieszam.

Kawałki kurczaka wyjmuję z masy, obtaczam w rozdrobnionych płatkach i układam w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem, oprószam solą, wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Najlepsze od razu po upieczeniu! U nas zawsze w towarzystwie pieczonych pieczonych frytek.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *