Pasztet z królika

Bardzo smaczny pasztet. Powstał w ramach utylizacji mięsa i warzyw z rosołu, przyjął się znakomicie i już z nami został, głównie jako składnik kanapek do śniadaniówek szkolno-przedszkolnych 🙂

 

Składniki:

  • mięso z królika z rosołu (u mnie korpus i wątróbki)
  • marchewki z rosołu (ok. 3 szt.)*
  • pietruszki z rosołu (ok. 2 szt.)*
  • kawałek kapusty z rosołu
  • cebula (1 duża lub 2 mniejsze)
  • majeranek ekologiczny
  • sól himalajska
  • biały pieprz mielony

 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.

Mięso oczyszczam z ewentualnych chrząstek i kości, z grubsza rozdrabniam. Marchew, pietruszkę i kapustę ścieram na tarce. Mięso i starte warzywa wrzucam do dużej miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na patelni na oleju. Do cebuli dodaję sól i majeranek, jeszcze chwilę trzymam na patelni, co chwilę mieszając. Dodaję do mięsa i warzyw, blenduję całość ręcznym blenderem (używam ‚żyrafy’), doprawiając do smaku białym pieprzem i solą.

Masę przekładam do keksówki, wyrównuję łyżką powierzchnię.

Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 1 godz. (sprawdzam, aż zacznie się rumienić i brzegi będą odchodzić od blaszki). Po upieczeniu dobrze studzę, następnie wyjmuję z blaszki i przekładam do lodówki. Podaję po schłodzeniu.

 

*Ilość warzyw dostosowujemy do ilości mięsa! Dodajemy po trochu kolejne porcje startych warzyw i obserwujemy konsystencję. Zbyt dużo warzyw sprawi, że pasztet będzie luźny, masa będzie się rozłazić, a upieczony będzie ciężki do krojenia. Z kolei przy zbyt małej ilości warzyw pasztet może wyjść za suchy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *