Piersi kurczaka w sosie koperkowo-batatowym

Rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w pysznym sosie z koperkiem i tartymi batatami. Smaczny (i wdzięczny do odgrzewania ;)) obiad dla alergika.

 

Składniki:

  • cebula (1 mała)
  • por (jasna i jasnozielona część)
  • piersi kurczaka (1 podwójna)*
  • mąka ryżowa do obtoczenia kawałków mięsa
  • bulion (ok. 600 ml)
  • batat (pół niedużej sztuki)
  • koperek
  • sól himalajska, biały pieprz mielony
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie: kilka łyżek mleka ryżowego**

 

Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, pora w cieniutkie plasterki. Batata obieram i ścieram na grubych oczkach tarki, koperek siekam.

Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kostki, kroję na mniejsze kawałki (takie średnie kotleciki). Oprószam solą i białym pieprzem, obtaczam w mące ryżowej, strzepując jej nadmiar. W międzyczasie w rondelku podgrzewam bulion (ma być gorący).

Na patelni na oleju szklę cebulę, dorzucam por i chwilę duszę aż zmięknie. Przesuwam warzywa na bok patelni, zwiększam nieco moc pod patelnią, wykładam kawałki mięsa. Smażę krótko, tylko do lekkiego zrumienienia, przekładam na drugą stronę i znów chwilę smażę. Całość zalewam gorącym bulionem, zagotowuję, dorzucam startego batata i mieszam z warzywami. Dodaję szczyptę soli (nie trzeba, jeśli nasz bulion jest mocno słony!), przykrywam, zmniejszam moc i duszę ok. pół godz. Pod koniec dorzucam koperek. Podaję z ryżem.

 

*Używam kurczaka z hodowli eko lub mięsa z własnego chowu (pozdrowienia dla Kochanej Babci Zosi :)). Moja młodsza alergiczka nie toleruje marketowych kurcząt z masowych hodowli, dlatego w ogóle nie używamy takiego w kuchni.

**Sos można lekko zabielić kilkoma łyżkami dozwolonego mleka roślinnego (u nas ryżowe lub jaglane). Dodajemy je pod koniec gotowania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *