Placuszki bananowo – karobowe

Proste, szybkie, lubiane. Czekoladowy kolor zachęca małych smakoszy do zjadania kolejnych porcji 🙂

 

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • pół szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (eko, bez fosforanów)*
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka karobu
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wykładam porcje masy (formuję łyżką nieduże placuszki). Gdy się lekko zrumienią, przewracam i dosmażam z drugiej strony. Zdejmuję z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, podaję od razu z dowolnymi dodatkami lub solo.

 

* Można też pominąć ten składnik.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *