Placuszki owsiane

Placuszki z bezglutenowych płatków owsianych polecają się na weekendowe śniadanie lub podwieczorek 🙂 Bardzo dobrze sprawdzają się też jako wsad do śniadaniówki.

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu kokosowego Planton bez cukru (2x 160g)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g dozwolonej margaryny roślinnej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 płaskie łyżki mąki ryżowej białej lub mąki kukurydzianej
  • 3 płaskie łyżki mąki owsianej bezglutenowej lub mąki gryczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/2 łyżeczki sody

Płatki owsiane wsypuję do miski, dodaję jogurty, dokładnie mieszam. Przykrywam i odstawiam na ok. pół godziny.

Roztopioną margarynę dodaję do miski z namoczonymi płatkami, mieszam. Mąki mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia i ksylitolem w oddzielnej miseczce. Wszystko razem dosypuję do masy i ponownie dokładnie mieszam (masa będzie gęsta). Odstawiam na czas nagrzania patelni.

Kiedy mam już dobrze rozgrzaną patelnię (średnia moc, na swojej płycie ustawiam na 4), wykładam po łyżce masy tworząc niewielkie placuszki. Masa jest gęsta i klei się do łyżki, przy wykładaniu na patelnię pomagam sobie drugą łyżką lub palcem. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Podaję ciepłe, choć po ostudzeniu są równie smaczne (sprawdzają się do śniadaniówki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *