Pulpeciki z indyka w koperkowym sosie

Klasyczne pulpety w delikatnym sosie koperkowym. Z dodatkiem cebulki i komosy ryżowej (quinoa, użyłam kolorowej). Bardzo wdzięczne do szybkiego odgrzewania w kolejnych dniach.

 

Składniki:

  • mielone mięso z indyka (ok. 400 g)
  • cebula (1 mała)
  • komosa ryżowa (quinoa, 3 łyżki ugotowanej)
  • len mielony (1 łyżeczka)
  • sól, biały pieprz
  • koperek (większy pęczek)
  • krem ryżowy do gotowania („śmietanka” ryżowa, 200 ml)
  • mąka ryżowa do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Komosę płuczę pod ciepłą wodą. Następnie gotuję do miękkości, odcedzam i studzę. Cebulę kroję w drobną kostkę, oprószam solą, odstawiam. Koperek drobno siekam. Mięso wkładam do większej miski, dodaję cebulę, 3 łyżki koperku oraz 3 łyżki ugotowanej komosy. Doprawiam solą i białym pieprzem, wsypuję mielony len. Dobrze wyrabiam (jeśli mam czas to lubię po wyrobieniu odstawić masę na chwilę do lodówki, wygodniej się ją potem obrabia i smaży pulpety). Formuję niewielkie pulpeciki, obtaczam w mące ryżowej i wykładam na rozgrzaną patelnię skroploną olejem. Obsmażam z dwóch stron (aż się lekko zrumienią). Następnie zalewam śmietanką ryżową, wsypuję resztę koperku, przykrywam i duszę na małej mocy ok. 15 minut. Gotowe 🙂

*Zamiast komosy ryżowej z powodzeniem można użyć kaszy jaglanej w takiej samej ilości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *