Klasyczne pulpety w delikatnym sosie koperkowym. Z dodatkiem cebulki i komosy ryżowej (quinoa, użyłam kolorowej). Bardzo wdzięczne do szybkiego odgrzewania w kolejnych dniach.
Składniki:
- mielone mięso z indyka (ok. 400 g)
- cebula (1 mała)
- komosa ryżowa (quinoa, 3 łyżki ugotowanej)
- len mielony (1 łyżeczka)
- sól, biały pieprz
- koperek (większy pęczek)
- krem ryżowy do gotowania („śmietanka” ryżowa, 200 ml)
- mąka ryżowa do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Komosę płuczę pod ciepłą wodą. Następnie gotuję do miękkości, odcedzam i studzę. Cebulę kroję w drobną kostkę, oprószam solą, odstawiam. Koperek drobno siekam. Mięso wkładam do większej miski, dodaję cebulę, 3 łyżki koperku oraz 3 łyżki ugotowanej komosy. Doprawiam solą i białym pieprzem, wsypuję mielony len. Dobrze wyrabiam (jeśli mam czas to lubię po wyrobieniu odstawić masę na chwilę do lodówki, wygodniej się ją potem obrabia i smaży pulpety). Formuję niewielkie pulpeciki, obtaczam w mące ryżowej i wykładam na rozgrzaną patelnię skroploną olejem. Obsmażam z dwóch stron (aż się lekko zrumienią). Następnie zalewam śmietanką ryżową, wsypuję resztę koperku, przykrywam i duszę na małej mocy ok. 15 minut. Gotowe 🙂
*Zamiast komosy ryżowej z powodzeniem można użyć kaszy jaglanej w takiej samej ilości.