Proste, szybkie i zdrowe danie z parowaru. Kilka składników poddanych minimalnej obróbce i obiad gotowy!
Składniki:
- mielone mięso indyka 400 g
- cebula (1 sztuka)
- szpinak (około pół opakowania, dwie duże garście)
- sól, biały pieprz
- mąka ryżowa do obtoczenia
Cebulę kroję w kostkę, szpinak siekam. Mięso wkładam do miski, dodaję cebulę i szpinak, doprawiam solą i białym pieprzem. Całość krótko blenduję (używam ręcznej „żyrafy”). Z powstałej masy formuję nieduże kulki i obtaczam w mące ryżowej. Układam na najniższym poziomie parowaru. Na pozostałych poziomach parowaru układam kolejno ziemniaki i fasolkę szparagową. Całość gotuję około 30-40 minut. Obiad gotowy 🙂
*Ponieważ szpinak jest wysokohistaminowy, to podaję go moim alergiczkom nie częściej niż raz w tygodniu.