Szpinakowe kulki z indyka na parze

Proste, szybkie i zdrowe danie z parowaru. Kilka składników poddanych minimalnej obróbce i obiad gotowy!

Składniki:

  • mielone mięso indyka 400 g
  • cebula (1 sztuka)
  • szpinak (około pół opakowania, dwie duże garście)
  • sól, biały pieprz
  • mąka ryżowa do obtoczenia

Cebulę kroję w kostkę, szpinak siekam. Mięso wkładam do miski, dodaję cebulę i szpinak, doprawiam solą i białym pieprzem. Całość krótko blenduję (używam ręcznej „żyrafy”). Z powstałej masy formuję nieduże kulki i obtaczam w mące ryżowej. Układam na najniższym poziomie parowaru. Na pozostałych poziomach parowaru układam kolejno ziemniaki i fasolkę szparagową. Całość gotuję około 30-40 minut. Obiad gotowy 🙂

*Ponieważ szpinak jest wysokohistaminowy, to podaję go moim alergiczkom nie częściej niż raz w tygodniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *