Domowa wędlinka z polędwiczek z piersi indyka. Na kanapkę alergika 🙂
Składniki:
- polędwica z piersi indyka
- olej (3 łyżki)
- przyprawy*: sól himalajska, biały pieprz mielony (szczypta), ekologiczne oregano suszone (1 łyżeczka), ekologiczna papryka słodka mielona (szczypta)
Mięso myję, osuszam, dobrze nacieram przyprawami i olejem. Szczelnie przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
Rano wyciągam z lodówki zamarynowaną polędwiczkę i obwiązuję ją sznurkiem, żeby mięsko się nie rozłaziło. Obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam pokrywką lub folią aluminiową**. Piekę około 1,5 – 2 godz. (czas pieczenia uzależniam od wielkości polędwiczki – im większa, tym bardziej wydłużam) w 90° (góra i dół bez termoobiegu). Wyjmuję i studzę. Schładzam w lodówce i tam przechowuję.
*Używamy dozwolonych przypraw! U nas niewielkie ilości eko papryki pojawiły się od niedawna, wcześniej wykorzystywałam sól i eko zioła (głownie majeranek, oregano). Jest równie pysznie 🙂
**Polędwiczkę można również owinąć szczelnie folią aluminiową i taką owiniętą włożyć do naczynia, wówczas nie jest już potrzebna pokrywka.