Pyszna zupa z brukselką i batatem, zabielona śmietanką kokosową i posypana świeżym szczypiorkiem. Możemy ugotować ją zarówno na wywarze mięsnym, jak i warzywnym.
Składniki:
- cebula (1 szt.)
- por (1 szt., używam tylko jasnej części)
- ziemniaki (4-6 sztuk, zależy od wielkości)
- gorący bulion* (ok. 750 ml)
- batat (1 szt.)
- brukselka (ok. 25-30 szt.)
- posiekany szczypiorek (3 czubate łyżki)
- olej rzepakowy
- sól
- opcjonalnie śmietanka roślinna, jeśli chcemy zabielić zupę (u mnie kokosowa)
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę, szklę na oleju w dużym garnku. Pora kroję w cienkie plasterki, dorzucam do cebuli, smażę razem przez chwilę aż por nieco zmięknie. Ziemniaki kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Smażę wszystko razem ok. 5 minut, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. W międzyczasie doprawiam odrobiną soli.
Zalewam całość gorącym bulionem, zagotowuję i dorzucam pokrojonego w kostkę batata oraz brukselkę. Przykrywam garnek pokrywką, zmniejszam moc i gotuję ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki i dodaję 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Nakładam do miseczek, dodaję do każdej porcji 1 łyżkę śmietanki kokosowej i posypuję pozostałym szczypiorkiem.
Gotowe 🙂
* U mnie rosół z królika, ale może być też wywar warzywny lub inny dozwolony.