Zupa dyniowa

Prosta i pyszna zupa dyniowa. Z dodatkiem ziemniaków i koperku, łagodna w smaku, idealna dla dzieci. Starsze łasuchy mogą podrasować sobie zupkę dodatkiem mleka kokosowego i papryki wędzonej.

 

  • 1 mała dynia hokkaido

  • 1 cebula

  • 3 ziemniaki

  • pęczek koperku

  • 4 szklanki bulionu

  • sól

  • olej rzepakowy

 

Z dyni usuwam łyżką miąższ z pestkami, dynię obieram i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę również obieram i kroję w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewam olej i podsmażam lekko cebulę (ma się zeszklić). Dorzucam dynię i ziemniaki, solę i smażę razem około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.

Następnie wlewam gorący bulion. Jak całość zacznie się gotować, zmniejszam moc i przykrywam garnek pokrywką. Gotuję pod przykryciem ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmuję z kuchenki i blenduję na krem, dodaję posiekany koperek. Jeśli trzeba to doprawiam ponownie solą do smaku (dużo zależy od tego, jak wyrazisty w smaku był użyty bulion).

 

*Moim alergiczkom dekoruję zupkę koperkiem lub grzankami z dozwolonego bezglutenowego pieczywa. Reszta świata lub bardziej tolerancyjni alergicy mogą pokusić się o dodatek mleka kokosowego i wędzonej papryki. Polecam!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *