Prosta i pyszna zupa dyniowa. Z dodatkiem ziemniaków i koperku, łagodna w smaku, idealna dla dzieci. Starsze łasuchy mogą podrasować sobie zupkę dodatkiem mleka kokosowego i papryki wędzonej.
-
1 mała dynia hokkaido
-
1 cebula
-
3 ziemniaki
-
pęczek koperku
-
4 szklanki bulionu
-
sól
-
olej rzepakowy
Z dyni usuwam łyżką miąższ z pestkami, dynię obieram i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę również obieram i kroję w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewam olej i podsmażam lekko cebulę (ma się zeszklić). Dorzucam dynię i ziemniaki, solę i smażę razem około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewam gorący bulion. Jak całość zacznie się gotować, zmniejszam moc i przykrywam garnek pokrywką. Gotuję pod przykryciem ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmuję z kuchenki i blenduję na krem, dodaję posiekany koperek. Jeśli trzeba to doprawiam ponownie solą do smaku (dużo zależy od tego, jak wyrazisty w smaku był użyty bulion).
*Moim alergiczkom dekoruję zupkę koperkiem lub grzankami z dozwolonego bezglutenowego pieczywa. Reszta świata lub bardziej tolerancyjni alergicy mogą pokusić się o dodatek mleka kokosowego i wędzonej papryki. Polecam!