Młoda kapusta z indykiem

Czyli bigos alergika 🙂 Młoda kapusta z mięsem z indyka, z dodatkiem tartego batata i posiekanego koperku. Delikatna i pyszna.

Składniki:

  • cebula (1-2 szt.)
  • mielone mięso z indyka (ok. 300 g)
  • młoda kapusta (1 mała główka lub pół większej)
  • batat (1 mniejszy lub pół większego)
  • koperek (pęczek)
  • sól, biały pieprz, mielony kminek
  • olej rzepakowy do smażenia

Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na oleju (najwygodniej użyć od razu szerokiego garnka, na patelni może się nie zmieścić). Dodaję mięso, doprawiam solą i pieprzem, smażę co chwilę mieszając. Następnie dodaję posiekaną kapustę oraz startego na tarce batata. Doprawiam, mieszam i duszę pod przykryciem na małej mocy do miękkości warzyw. Pod koniec dorzucam posiekany koperek i jeszcze chwilę razem gotuję. Dzieciom podaję z kaszą jaglaną lub ryżem wymieszanym z komosą. Ja zajadam się bigosikiem bez dodatków. Mniam 🙂

*Po dodaniu kapusty należy dusić danie pod przykryciem na bardzo małej mocy i nie unosić za często pokrywy (tylko od czasu do czasu krótko przemieszać), aby nie odparowało za dużo soków. To one ‚ugotują’ nam potrawę bez konieczności dolewania dodatkowych płynów.

20170718_20000520170718_19451320170718_18161920170718_18094420170718_19590820170718_200043

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *