M艂oda kapusta z indykiem

Czyli bigos alergika 馃檪 M艂oda kapusta z mi臋sem z indyka, z dodatkiem tartego batata i posiekanego koperku.聽Delikatna i pyszna.

Sk艂adniki:

  • cebula (1-2 szt.)
  • mielone mi臋so z indyka (ok. 300 g)
  • m艂oda kapusta (1 ma艂a g艂贸wka lub p贸艂 wi臋kszej)
  • batat (1 mniejszy lub p贸艂 wi臋kszego)
  • koperek (p臋czek)
  • s贸l, bia艂y pieprz, mielony kminek
  • olej rzepakowy do sma偶enia

Cebul臋 kroj臋 w kosteczk臋 i dusz臋聽na oleju (najwygodniej u偶y膰 od razu聽szerokiego garnka, na patelni mo偶e si臋 nie zmie艣ci膰). Dodaj臋 mi臋so, doprawiam sol膮 i pieprzem, sma偶臋 co chwil臋 mieszaj膮c. Nast臋pnie dodaj臋 posiekan膮 kapust臋 oraz startego na tarce batata. Doprawiam, mieszam i dusz臋 pod przykryciem na ma艂ej mocy do mi臋kko艣ci warzyw. Pod koniec dorzucam posiekany koperek i jeszcze chwil臋 razem gotuj臋. Dzieciom podaj臋 z kasz膮 jaglan膮 lub ry偶em wymieszanym z komos膮. Ja zajadam si臋 bigosikiem bez dodatk贸w. Mniam 馃檪

*Po dodaniu kapusty nale偶y dusi膰 danie pod przykryciem na bardzo ma艂ej mocy i nie unosi膰 za cz臋sto pokrywy (tylko od czasu do czasu kr贸tko przemiesza膰), aby nie odparowa艂o za du偶o sok贸w. To one 鈥歶gotuj膮鈥 nam potraw臋 bez konieczno艣ci dolewania dodatkowych p艂yn贸w.

20170718_20000520170718_19451320170718_18161920170718_18094420170718_19590820170718_200043

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *