Czyli bigos alergika 🙂 Młoda kapusta z mięsem z indyka, z dodatkiem tartego batata i posiekanego koperku. Delikatna i pyszna.
Składniki:
- cebula (1-2 szt.)
- mielone mięso z indyka (ok. 300 g)
- młoda kapusta (1 mała główka lub pół większej)
- batat (1 mniejszy lub pół większego)
- koperek (pęczek)
- sól, biały pieprz, mielony kminek
- olej rzepakowy do smażenia
Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na oleju (najwygodniej użyć od razu szerokiego garnka, na patelni może się nie zmieścić). Dodaję mięso, doprawiam solą i pieprzem, smażę co chwilę mieszając. Następnie dodaję posiekaną kapustę oraz startego na tarce batata. Doprawiam, mieszam i duszę pod przykryciem na małej mocy do miękkości warzyw. Pod koniec dorzucam posiekany koperek i jeszcze chwilę razem gotuję. Dzieciom podaję z kaszą jaglaną lub ryżem wymieszanym z komosą. Ja zajadam się bigosikiem bez dodatków. Mniam 🙂
*Po dodaniu kapusty należy dusić danie pod przykryciem na bardzo małej mocy i nie unosić za często pokrywy (tylko od czasu do czasu krótko przemieszać), aby nie odparowało za dużo soków. To one ‚ugotują’ nam potrawę bez konieczności dolewania dodatkowych płynów.